Ndgps ten years china

Ti år med NorDan i Kina

Hver eneste uke sendes i gjennomsnitt en ny container med beslag og komponenter som utgjør alle de små detaljene i et ferdig NorDan-vindu. Det hadde ikke vært mulig uten Edvin Dahlen og de 15 ansatte ved NorDan Trading i Kina.

Det som i utgangspunktet kunne ha blitt bare et toårs engasjement for å utvikle TopTech-beslaget har ti år etter blitt en uunnværlig del av det internasjonale dør- og vinduskonsernet NorDan er i dag. Gjennom opp- og nedturer, sist i forbindelse med Korona-pandemien, har Edvin Dahlen og teamet i byen Ningbo levert beslag og komponenter av markedsledende kvalitet på løpende bånd.

400 artikler

Det var ikke gitt på forhånd at virksomheten i Kina skulle bli så avgjørende som den ble, sier Dahlen.

– Etter å ha spurt kona mi og våre to barn om de ville være med, reiste vi til Kina i 2010 med en kort liste over prioriterte arbeidsoppgaver. Øverst på listen stod produksjonsoppstart av TopTech-beslaget, sier han om prosjektet som i utgangspunktet hadde en tidsramme på to år.

– Nå har det gått ti år, listen over artikler vi anskaffer er på over 400 linjer og både familien min og jeg stortrives, sier Dahlen. Ved NorDans lokaler i Ningbo jobber Dahlen og de 15 andre medarbeiderne primært med å anskaffe og kvalitetskontrollere artikler før de klargjøres og sendes til Europa.

– Hovedprinsippet er å gjøre internt det vi i mange tilfeller har kjøpt av andre. Det gjør det mulig for å oss å videreutvikle løsninger, samtidig som vi har full kontroll på både kvaliteten og leveranser. Vi har blant annet en egen logistikksentral her der varer fra alle leverandører kommer inn, og hvor vi utfører en ekstra kvalitetskontroll på produktene, sier han.

Tannhjul

Selv om NorDan Trading kan sees på som et lite tannhjul i et stort maskineri, er det allikevel et tannhjul som hele det internasjonale maskineriet av salgskontor og fabrikker er helt avhengige av.

– Vi anskaffer alt fra små blindskilt til de mest kompliserte beslagene som TopTech. Det er svært strenge kvalitetskrav som gjelder, uansett om det er for små plastprodukter du kan lage 10 000 av om dagen til de avanserte hengsler, sier han. Og er klar på at virksomheten er helt avhengig av Perfekt Samspill med både resten av NorDan-konsernet og leverandørene.

– Det er særlig to store produsenter her i Kina som står for majoriteten av artiklene våre, og vi har lagt vekt på langsiktige partnerskap basert på gjensidig tillit. Det er nærmest et drømmeeksempel på Perfekt Samspill, hvor den ene blant annet bygget en egen fabrikk fordi vi hadde behovet, sier han.

Norske vinduer i Kina

Med tiden har NorDans virksomhet i Kina utviklet seg til mye mer enn bare anskaffelser. I 2016 ble «NorDan Windows & Doors» etablert som et rent salgsselskap.

– Dette var en helt ny utfordring for oss som har vært et spennende og interessant prosjekt. Vi er nå etablert med profesjonelle agenter i 15 ulike byer i Kina, hvor samtlige av byene har 5 millioner innbyggere eller flere. Og selv om man kanskje ikke skulle tro det, har import av trevinduer fra Europa til Kina et stort potensiale.

– Norske treprodukter er i Kina ansett for å være av veldig høy kvalitet, og kunden etterspør kvalitetsløsningene vi kan tilby gjennom agentene våre – hvor vi også er den eneste tilbyderen av trevinduer, sier han. Dahlen understreker også at å lykkes i Kina krever både tid og hardt arbeid.

– Det er mange som begynner med et salgsselskap, men få som lykkes særlig godt med det. Man må være her ganske lenge for å lære kulturen å kjenne og kunne forstå markedet. Vi hadde allerede god fartstid her da vi etablerte salgsvirksomheten, og den har derfor blitt en naturlig forlengelse av organisasjonen, sier han.

Fakta om NorDan Trading

  • Etablert i 2010 i Ningbo i Kina
  • 15 ansatte, ledet av Edvin Dahlen
  • Ansvarlig for anskaffelser av beslag og komponenter til NorDans vindusprodukter
  • Ansvarlig for produksjonen av ID Lock
  • Jobber tett med leverandører for å sikre best mulig kvalitet og forutsigbarhet

aug. 02, 2020
Gå tilbake

NorDan Gruppen · En toneangivende produsent av vinduer og dører